Савиндан у Саватићу

Драги наши,   Ове године смо имали ту част да на прославу Савиндана угостимо Његово Преосвештество Епископа топличког господина Петра који је у одсуству Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија пререзао славски колач и благословио школу. Владику смо дочекали традиционално уз погачу и со и осмех наших девојчица у народној ношњи. У самом чину резања […]

Драги наши,

 

Ове године смо имали ту част да на прославу Савиндана угостимо Његово Преосвештество Епископа топличког господина Петра који је у одсуству Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија пререзао славски колач и благословио школу.

Владику смо дочекали традиционално уз погачу и со и осмех наших девојчица у народној ношњи. У самом чину резања славског колача учествовали су на челу са директором и учитељи, наставници, техничко особље као и деца што је сам чин учинило свечаним и достојанственим. У присуству владике Петра био је и надлежни свештеник и пријатељ школе отац Драшко Тепавац.

Након молитви које су узнели у славу и част нашега Светог Саве, првог српског архиепископа, владика Петар се и обратио свима присутним. Изразио је задовољство и част што је дошао у нашу школу и што смо се сви заједно помолили Господу Богу и Светом Сави, а децу и нас наставнике поучио благим речима охрабрења да увек будемо и останемо на правом путу Светосавља.

Владика је изразио и да је Растко Немањић као дечак упркос другачијем мишљењу његових родитеља, показао храброст, али не луду храброст него ону која у себи носи борбу за оно духовно и небеско; за Бога, част, достојанство, културу, поштење и образовање у правом смислу те речи. Бити храбар за ове категорије и следити осећаје поводом њих не могу дати лоше плодове. То нам је Растко, а касније и Сава показао јер је следио, управо тај, Божији и једини исправни пут, по речима Христовим: “Ја сам Пут, Истина и Живот”. Епископ Петар је такође истакао да је српски род дао мноштво светититља, а самим тим и светиња, црква, манастира и да је у наш духовни ген усађен сам Христос, те да молитвима Светога Саве сви ми будемо достојни и доследни наследници, да га се увек сећамо, да му благодаримо са радошћу и љубављу непоколебљиво у све дане нашега живота у здрављу, радости, а Господ да нас све прими у Његово Небеско Царство.

У наставку је уприличена Светосавска академија. Сала је била пуна, а ученици наше школе су били на висини задатка, баш како и приличи првом српском архиепископу. Беседа и узвишене продуховљене мисли изговаране су достојанствено и са пуно пажње, док су хорови виших и нижих разреда својим нумерама, тачним нотама и искреном емоцијом дирнули у срце све присутне. Након академије, сви присутни су изашли обогаћени, расположени и видно радосни што управо указује шта за нас значи Светосавље и светосавски пут.

Свим ученицима, наставницима који су приредили ову свечаност у част Светог Саве, али и свима који су допринели на било који начин, свака част и велико хвала! Да сте нам живи, здрави и молитвама Светог Саве Богом благословени!

 

 

Срећна нам слава!

 

 

 

27.01.2024.

Вероучитељ Никола Кузмановић