„Јер духовна наука није игра, нити речи безумља мисли људских, него је то проповедана света вера Божја на којој су основани свети чинови у Христу Исусу Господу нашем, о коме Пророци Светим Духом Божјим прорекоше и Апостоли научише, и Мученици исповедише, и сви Свети сачуваше… „

Свети Сава

Драги моји,
Управо смо ми, мали Светосавци, позвани на ове речи, да озбиљно схватимо духовну науку, баш онако како је и свети Сава то животом посведочио. Све што је радио Богом је градио и остављао нама у наслеђе. Божјим промислом, веома млад је спознао да се без Христа не иде у битку са свим искушењима која доноси овај свет. Научио је од отаца цркве да је овај живот „долина плача и сенка смрти“ ако Христос није у центру нашег живота и ако овај живот не темељимо на вечности. И управо су у својим задужбинама Немањићи уткали вечност, давали за светињу највредније што су тада имали како би угодили Богу и добили благослов за свој народ. И успели су у томе; Студеница, Хиландар, Жича, Дечани, Милешева и остали манастири миришу на небеско, буде духовност и стварају у нама осећај достојанства, припадности, идентитета и слободе. Фреске стварају осећај свевремености, а камен иако је камен асоцира на живот! Свети Сава је био тај који је повезао небеско и земаљаско, који  је знао да нема благослова ако смо у свађи и мржњи, који је мирио, просвећивао, лечио, пружао подршку и заштиту, стварао припадност. Таквог архипастира и првосвештеника имамо, по речима из Светог Писма: “ свет, незлобив, чист, одвојен од грешника и виши од небеса…“ (Јев 7,26)
Нема нам већег узора и примера! С разлогом га и прослављамо као школску славу, али и да га се сећамо и прослављамо у све дане живота свога јер јер је диван Бог у светима својим. Због тога је и оставио нама Србима крсну славу да бисмо прослављањем светитеља духовно прогледали и увек били будни за наше спасење!

Увек заједно и са љубављу ускликнимо,
заблагодаримо и запевајмо пастиру нашем, светитељу Сави!

Срећна нам слава!
Савиндан, 2023.

Вероучитељ Никола Кузмановић 

Категорије: најновије