Мали Пјер – градско такмичење

Мали Пјер – Градско такмичење, 1. април 2019.

Првих дана марта поделили смо са вама лепу (да се не схвати погрешно, али и – очекивану вест да су „мали“ саватићки карикатуристи (опет!) препознати као најбољи у Земуну, са највише награђених радова, а међу њима и добитником Посебне награде земунског салона карикатуре
(која је пандан првом месту, јер на општинском такмичењу нема рангираних награда).
Награђени радови су кандидовани и за Градску изложбу, која је у међувремену отворена, на деци тако омиљен „међународни дан шале“ – 1. април, у Културном и спортском центру „Шумице“.
Наравно да је и са те изложбе стигла очекивана вест:

лаурерат Посебне награде земунског салона карикатуре – Маја Пешић (8-4) је и на Градској изложби завредела посебну пажњу жирија, који је њен рад обележио другом наградом (где субјективан осећај наставника казује да Мајин рад свакако завређује и „пласман“ за степеник више, али се онда присети да је и Катарина Вуковић, прошлогодишњи другопласирани на Градском такмичењу, на Републичкој изложби, за исту карикатуру, освојила – 1. место).

И мали куриозитет: Маја није присуствовала додели награда на општинском такмичењу,
јер није била вољна да одсуствује са часа на коме је желела да одговара, а који је био у исто време када је заказано и отварање изложбе.

Иста ситуација се догодила и у време доделе награда на Градској изложби – између контролног задатка из физике и доделе награда Маја се определила за – останак у школи.
Наравно, не зато што није придавала на важности освојеној награди, већ због зрелог расуђивања шта су приоритети малог матуранта.
И тиме освојила још једну значајну награду, која се, овај пут не сведочи папирним доказом постигнућа.
И на чему само можемо да, још једанпут, честитамо Маји.
И свакако завређује пажњу да је жири овогодишњег градског такмичења изашао са посебним саопштењем, где је (први пут!) скренута пажња на достављене плагијате, тј. прецртане карикатуре. Наставник ликовне културе, који потписује ове редове и који је присуствовао отварању изложбе и додели награда, је у миру и (чак) са задовољством саслушао саопштење, јер је уверен да ниједан такав рад никада није достављен из „Саватића“.

И не због могућег „проваљивања“ преваре, већ због моралног начела који негујемо код својих ђака.
И та ситуација је довела до накнадног обавештења да је Анђела Најић (7-3) „ретроактивно добила трећу награду на Градском такмичењу, као и да ће њен рад бити у конкуренцији за републичку изложбу.
Па – чекамо…

Фотографије