Конкурс Мали Пјер 2019.

Ево, већ је четврт века како „Друштво пријатеља деце Земуна“, као део, огранак „Друштва пријатеља деце Београда“ организује Општинско такмичење младих карикатуриста, ученика основних школа који из своје,још увек дечје визуре, изненађују проницљивошћу, зрелошћу и артикулацијом духовитог исказивања појава у свету који их окружује, свету у коме одрастају. Појава које често нису ни дечје, ни лаке за разумевање, а често – ни смешне. Али их ти „мали“ карикатуристи, понекад макар само интуитивно препознају, сагледавају и саопштавају својим вршњацима, наставницима, родитељима… Саопштавају обликом, бојом, сажетом поруком, најчешће без (изговорене, тј. написане) – речи!
И ове године су млади саватићци оправдали звање (које носе, чињеница је, већ дуги, дуги низ година) најуспешнијих земунских карикатуриста. Квантитет не сведочи нужно о квалитету, али чињеница да сваке године највише награђених радова у општини завршава на адреси школе усидрене на Дунавском кеју даје нам за право да се и на тај начин посматра рад и својеврсна специфична школа карикатуре унутар ове просветне установе. Истине ради, ове године је резултат „изједначен“, јер и ОШ „Коста Вујић“ има пет награђених ученика, али…
На општинском нивоу нема рангираних места (1, 2, 3…), али се сваке године додељује Посебна награда Земунског салона карикатуре (својеврстан пандан првом месту). Са задовољством можемо да кажемо – већ традиционално (!) ова награда је додељена ученици наше школе, али пођимо редом: међу 125 изабраних радова из осам земунских школа, радови Анђеле Најић (7-3), Доротее Премовић (7-3), Лоле Пејић (8-1), Маје Пешић (8-4) и Стефана Гвоздића (8-4) нашли су се међу 19 изабраних, награђених радова.
На изложби, која је отворена 6. марта 2019. године,у галерији Канцеларије за младе у Косовској 9, уручене су и награде најбољим земунским карикатуристима-основцима. Као и увек, жиријем је председавао и наградеуручиоДраган Руменчић, доајен земунске и српске карикатуре. Посебну награду Земунског салона карикатуре добила је Маја Пешић.
Како је изгледало на додели награда можете погледати у нашој фото галерији, али и видети уживо радове у галерији Канцеларије за младе у Косовској 9, где ће изложба награђених радова трајати до 13. марта 2019. године. Можда није згорег подсетити се да је прошле године, на Републичкој изложби ученица наше школе Катарина Вуковић освојила – 1. место, да је Милош Зељковић годину дана пре тога освојио 1. место на Градској изложби… па се надамо да ће квалитет радова наших ђака и ове године бити препознат и вреднован како и заслужују. А заслужују – много!
И мала напомена на крају: Маја Пешић, добитник наведених награда није била у прилици да заједно са својим другарима присуствује додели награда јер је предност дала одговарању на часу, које је најављено у време доделе награда. И већ је тиме, одговорношћу и зрелошћу добила највећу оцену.

Небојша Раичковић

Фотографије