Свако дете има право да одраста здраво

Поводом 7. априла – Свестког дана здравља – Црвени крст Србије организовао је данас здравствено-промотивну манифестацију у основној школи “Лазар Саватић” на Земунском кеју у Београду. Тема овогодишњег Светског дана здравља гласи: Моје здравље, моје право. Данашња манифестација део је пилот-пројекта “Свако дете има право да одраста здраво” Министарства здравља, Министсрва просвете и Министарства спорта. […]

Поводом 7. априла – Свестког дана здравља – Црвени крст Србије организовао је данас здравствено-промотивну манифестацију у основној школи “Лазар Саватић” на Земунском кеју у Београду.

Тема овогодишњег Светског дана здравља гласи: Моје здравље, моје право.

Данашња манифестација део је пилот-пројекта “Свако дете има право да одраста здраво” Министарства здравља, Министсрва просвете и Министарства спорта.

На отварању манифестације присутнима се се обратили проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у министарству просвете, др Јелена Јанковић, помоћница министра здравља у сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту, проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног Крста Србије, и Божидар Маљковић, председник Олимпијског Комитета Србије.

Дукић Мијатовић је казала да је за Министарство просвете важно да се истакне значај физичких активности ученика свих година и најавила да ће у оквиру пилот-пројекта “Свако дете има право да одраста здраво” бити организоване у сарадњи са Црвеним крстом обуке и сретификације за пружање прве помоћи за наставнике и учитеље. Она је подсетила да се настава физичког васпитања реализује у свим школама и да је предвиђена наставним програмима и плановима, али да је важно омогућити ове активности и у оквиру ваннаставних активности. У својим напорима да физичко васпитање и активности ученика подигну на виши ниво, чиме се унапређује и здравље ђака, Министарство просвете има помоћ Министарства здравља и Министарства спорта, рекла је државна секретарка.

Др Јелена Јанковић истакла је да је промоција здравих стилова живота основна брига Министарства здравља. Она је казала да је Министарство до сада обезбедило обуку лекара који раде систематске прегледе ученика укључених у школски спорт. Редовна физичка активност уз праћење здравствених параметара део су напора да се унапреди здравље кроз активно укључивање у спорт, рекала је помоћница министарке здравља и најавила подршку иницијативи Црвеног крста за сертификовану обуку наставника који ће бити у могућности да пруже помоћ приликом повреда.

Радовановић је указао на то да је Црвени крст на светском нивоу препознатљив по едукацијама из прве помоћи, те да прва помоћ више од вештине и да је познавање техника пружања прве помоћи једно од најдрагоценијих знања која могу да се стекну. Он је истакао да Црвени крст годишње обучи између 35 и 40 хиљада деце и одраслих вештинама прве помоћи, те да ће ђаци имати прилику да од најбољих инструктора прве помоћи Црвеног крста Србије науче ова животно важна знања.”Данас, на светски дан здравља, када поручујемо да свако дете има право да одраста здраво, на најбољи начин ћете научити како да кроз неговање спортског духа, здравих навика, хуманости и знања растете у племените људе који су умели да одаберу прави позив: пут здравља, знања и хуманости”, казао је Радовановић и пожелео присутнима лепо дружење и успешно надметање. На крају излагања, он је позвао ђаке да се придруже великој породици волонтера Црвеног крста јер тиме могу да помогну другоме а себи да дарују велико задовољство.

Маљковић је нагласио да олимпијски спортисти као идоли и узори деци могу да утичу на то да се ђаци више посвете физичкој активности, здравим навикама али и тимском духу и бризи за другаре у тиму, те да је зато Олимпијски комитет један од учесника у овом догађају. Он је скренуо пажњу на то да је олимпизам више од бављења спортом, да је то филозофија живота и да комбинује све квалитете које поседују тело, воља и дух. На крају обраћања, Маљковић је пожелео да се у будућности неки од ђака данас присутних нађе на олимпијском трону. Такође, свима је пожелео фер борбу и добар резултат.

На манифестацији су учествовали ученици и наставници седам основинх и средњих школа са територије Београда које су укључене у реализацију пројекта “Свако дете има право да одраста здраво” Министарства здравља, Министсрва просвете и Министарства спорта. Учешће су узели и волонтери и сарадници Црвеног крста, представници министарстава која су носиоци пројекта, као и представници Олимпијског комитета Србије.

Садржај манифестације обухватио је едукативне радионице из прве помоћи и различите моторичке полигоне, а најуспешнији тимови ученика добили су симболичне награде и медаље које је доделила Татјана Медвед, координаторка пројекта “Свако дете има право да одраста здраво”. Она се на крају манифестације обратила ђацима бодрећи их да и у поразима виде победу јер је учешће у такмичењу најважније.

Према њеним речима, пораз често укаже на нов пут и доведе до златних одличја и титула. “Данас сте сви носиоци златних медаља”, закључила је Медвед.У оквиру сарадње Црвеног крста Србије и Министарства просвете, током априла, маја и јуна, биће организоване обуке у првој помоћи за просветне раднике који су укључени у пројекат “Свако дете има право да одраста здраво”, како би ученици имали што безбедније услове током одвијања часова физичког и здравственог васпитања и током боравка у школи.

Школе које су узеле учешће у овој манифестацији су основне школе  “Свети Сава”, “Павле Поповић”, “Олга Петров”, “Др Арчибалд Рајс”, “Лазар Саватић” и средња Техничка школа “Железник”.